Káva

Káva sa teší obrovskej popularite na celom svete. Pre svoj obsah kofeínu a intenzívnu chuť ju väčšina ľudí volí za najvhodnejší spôsob začiatku nového dňa. Ľudia si ju vychutnávajú na mnoho spôsobov ako espresso, capuccino, caffe latte, french press, moka či filtrovanú kávu a zakúpiť ju možno ako zrnkovú, mletú alebo instantnú.
Podľa jednej legendy bola vraj káva objavená pastierom kôz v Etiópii, regióne zvanom kaffa. Z Afriky sa potom rozšírila postupne do všetkých kútov sveta.
V súčasnosti je káva pestovaná vo viac ako 70-tich krajinách sveta, hlavne v rovníkových oblastiach Latinskej Ameriky, Juhovýchodnej Ázie, Indie a Afriky. Získava sa pražením semien kávovníka. Pre pestovanie kávy má najväčší význam kávovník arabský (Coffea arabica) a kávovník robusta (Coffea canephora). Podľa toho sa káva delí na Arabiku a Robustu.
Arabika tvorí približne 70% celosvetovej produkcie kávy, darí sa jej dobre len vo vyšších nadmorských výškach a je celkom dosť náročná na pestovanie. Naopak, Robusta je viac odolnejšia voči škodcom, možno ju pestovať aj v nižších nadmorských výškach a preto je cenovo dostupnejšia. Robusta obsahuje v priemere až 2-krát viac kofeínu ako jej príbuzná Arabika. Chuťovo je Arabika veľmi rozmanitá, avšak dalo by sa povedať, že viac acidná a jemná. Robusta sa vyznačuje skôr výraznou horkou chuťou a preto býva väčšinou súčasťou kávových zmesí, na ktoré sú expertami najmä Taliani. V súčasnosti si možno vybrať spomedzi nespočetného množstva značiek káv, ktoré v rôznom pomere miešajú Arabiky s Robustou. Tieto zmesi sú viac vhodné na povzbudenie. Ak ste kávový nadšenec, radšej siahnite po 100% odrodovej alebo zmesovej Arabike. Niektoré odrodové, t.j. plantážne 100% Arabiky sú skutočnými perlami vo svete pestovania kávy. Označujú sa tiež ako gurmánske a patria medzi najexkluzívnejšie a najkvalitnejšie kávy na svete. Typickými predstaviteľkami takýchto káv sú napríklad Jamaica Blue Mountain, Yemen Mocha Sanani, Hawaii Kona, Nepal Mt. Everest Supreme či Panama Geisha Vulcan.
Ďalším druhom kávovníka, vhodného na pestovanie kávy, je kávovník liberský (Coffea liberica). Pestuje sa však v menšej miere iba na území Afriky.

Zdroj: http://www.cafepoint.sk/kava