Dezert je pôžitok

Sladkosti a cukrovinky tu boli vždy. Výrobcami cukroviniek boli už starí Egypťania, dokazujú to hieroglyfické nápisy staré 4000 rokov. V tom čase ešte nebol známy cukor v podobe, akú poznáme dnes, takže sladidlom bol med. Z medu a sekaného ovocia robili cesto a z neho pripravovali koláče. Zručnými výrobcami koláčov boli aj Gréci a Rimania.

Významným medzníkom v dejinách výroby cukroviniek a pečenia koláčov bol začiatok nášho letopočtu, kedy sa začal vyrábať v Indii cukor v kryštálovej forme z cukrovej trstiny. Okolo roku 500 sa dostal v tejto podobe do Perzie a Arábie, kde povýšili výrobu cukroviniek na majstrovské dielo.

V čase križiackych vojen sa dostali tieto sladkosti do Európy, boli však veľkým luxusom a mohli si ich dovoliť len tí najbohatší. K rozvoju cukrárstva došlo v Európe až v 19. storočí a odvtedy si môžu sladkosti, koláče a torty užívať všetci.